Skip links

Kunst of kitsch

Een galerie met wisselende collectie en exposities.

Naast onze eigen collectie geven wij de ruimte aan kunstenaars om hun werk(en) te exposeren. Ook passende ambachtelijke producten kunnen worden geëxposeerd.

Het ligt in de bedoeling unieke items te kunnen bieden voor elke beurs. De verkoop gaat in principe op basis van bemiddeling.

Expositie van Jan Bijl

Strijen – Aanstaande zaterdagmiddag 19 september om 15.00 uur opent Cultuurhuis Ludiek weer officieel haar deuren. Helaas konden er door de Coronamaatregelen in het afgelopen half jaar geen exposities worden gehouden. Met inachtneming van alle huidige maatregelen kan het publiek vanaf zaterdag eindelijk weer een bezoek brengen aan deze mooie galerie in Strijen waar in de komende maanden een prachtige verzameling keramiek van de Strijense beeldend kunstenaar Jan Bijl te zien is.

Zonder creativiteit kan ik niet leven
Jan is opgegroeid met creativiteit én in het bijzonder met keramiek. Een familielid (tante) was ook altijd bezig met klei en hij is gefascineerd geraakt om van iets kneedbaars iets moois te maken. Als je binnenstapt in het huis en de tuin van Jan begrijp je onmiddellijk dat hij niet alleen erg creatief is, maar zie je ook in een oogopslag dat de natuur zijn grote inspiratiebron is. De woonkamer ‘ademt’ natuur.
Jan: “Ik raak inderdaad heel erg geïnspireerd door de natuur. Een afdruk van een blad, hoe een zwammetje groeit, dieren, het boeit me allemaal enorm. Daarnaast maak ik sinds kort ook meer realistische beelden, koppen van mensen. Wat me bijzonder fascineert is hoe gezichten uit diverse etnische culturen in elkaar zitten. De grootste uitdaging is vervolgens hoe ik die specifieke uitdrukking in het beeld krijg. Ik laat me soms inspireren door een foto maar eigenlijk ontstaan de meeste werkstukken spontaan. Zonder creativiteit zou ik niet kunnen leven.”

Spelen met kleuren en samensmeltingen
Jan is gefascineerd door de prachtige kleuren glazuur, waarmee zijn werkkamer vol staat. “Ik maak dingen ongeglazuurd, maar het meeste maak ik met een laagje glazuur. Als iets nog niet gebakken en geglazuurd is vind ik het nog niet af. Een enkele keer (wijzend op de bruine schaal met een prachtige bladafdruk) laat ik het zo, omdat dit past bij het voorwerp. Wat mij bijzonder boeit in het proces van bakken is hoe kleuren die eigenlijk niet bij elkaar ‘kunnen’ tóch een niet van tevoren te bedenken verrassend resultaat
geven.
Het keramische werk van Jan is vooral realistisch. “Abstract spreekt me minder aan. Het moet voor mij iets herkenbaars blijven. Hoe ik aan de slag ga? Ik leg een bonk klei voor mijn neus en dan ontstaat het!”

Keramisch paradijsje
Dat Jan oog heeft voor de natuur in alle opzichten blijkt als we zijn verbazingwekkend mooie tuin doorwandelen. De tuin is naast vele mooie planten gevuld met keramische verrassingen en mooie vogels. “Ieder jaar, op de laatste zaterdag van mei stel ik mijn tuin open voor het publiek. Mensen kunnen dan ook mijn keramische werk bekijken.”
De voorraad keramiek is inmiddels groot en vanaf de officiële opening op zaterdagmiddag 19 september is het werk van Jan Bijl te bezichtigen tijdens de openingstijden van Ludiek.

Jan Bijl expositie Ludiek
Jan Bijl tuin expositie Ludiek

Cavent Creatief

Ludiek exposeert met outsider art van Cavent. Met een zaal waar de cliënten van Cavent hun beste werk exposeren.

Facebook Cavent Creatief

Ludiek kunst of kitsch strijen
Ludiek creatief strijen
Ludiek mini theater strijen
Ludiek poppentheater strijen
Ludiek presenteren Strijen
Ludiek anders strijen

Een galerieachtige activiteit met wisselende collectie en exposities.

Meer informatie?