Skip links

Kunst of kitsch

Een galerie met wisselende collectie en exposities.

Naast onze eigen collectie geven wij de ruimte aan kunstenaars om hun werk(en) te exposeren. Ook passende ambachtelijke producten kunnen worden geëxposeerd.

Het ligt in de bedoeling unieke items te kunnen bieden voor elke beurs. De verkoop gaat in principe op basis van bemiddeling.

Cavent Creatief

Ludiek exposeert met outsider art van Cavent. Met een zaal waar de cliënten van Cavent hun beste werk exposeren.

Facebook Cavent Creatief

Ria Helderop

KLEIEN EN JUTTEN…ALTIJD WEER EEN VERRASSING…
Hoe een kleiwerkstuk uit de oven komt is altijd weer spannend en verrassend. Is het werkstuk geworden wat je voor ogen had; is de kleur van het glazuur geworden wat je wilde; is het werkstuk heel gebleven… Het proces van vorm naar eindresultaat wordt beïnvloed door talloze factoren: materiaal, temperatuur, afkoeling, samenstelling glazuren, techniek…
Kleien, zoals Ria haar werk noemt, is een oefening in geduld en ‘omgaan met teleurstellingen’. Een werk voor doorzetters en volhouders! Dat geldt ook voor Ria , maar voor haar is vooral ‘de verrassing’ de drijfveer om steeds te blijven proberen om haar idee zo dicht mogelijk te benaderen.
In haar mooie, lichte atelier in Fijnaart vertelt zij over hoe zij in de 90tiger jaren startte met kleien en hoe zij gaandeweg steeds meer gegrepen werd door het materiaal en de schoonheid er van.
Haar werk is divers en vrij te noemen. Schalen, potten en vazen, sculpturen en objecten wisselen zich af. Het werk ‘ontstaat’ onder haar handen. Haar voorkeur gaat uit naar naturel gekleurde glazuren, maar ook daarin laat zij zich verrassen, want na het bakproces kunnen glazuren er anders uitzien dan verwacht.
In haar werk gebruikt Ria oa. Het Raku stoken als specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke kleuren en patronen in het werkstuk te krijgen. Deze techniek geeft haar werk een natuurlijke en spontane uitstraling.
Het werk van Ria ademt zee en strand. Ze jut! Ze jut allerlei aangespoelde en door het zout verbleekte materialen. Bij voorkeur hout. Een grillig stuk hout wordt zo een greep van een deksel van een pot of een toevoeging aan een object. Dat maakt haar werk spannend. Ook de structuren van zand, gras en water fascineren en inspireren haar. De prachtige fotoreeks op haar website illustreert dit heel mooi – www.quasiart.nl
En nu heeft ze gedroogd boomschors in handen en laat ze zich wederom verrassen door dit materiaal dat zij zal gebruiken in nieuw, verrassend werk. Galerie Lud!ek zal haar met belangstelling volgen.
Ondertussen is Ria’s werk galeriewaardig en heeft zij in 2017 en 2018 geëxposeerd in het Mauritshuis, Willemstad in het kader van de Kunst – en cultuurroute 2018 Moerdijk. In 2019 is zij ook weer van de partij.
Keramiste Ria Helderop uit Fijnaart (N-BR) exposeert momenteel in Galerie Lud!ek, Strijen .

Martijn van Steenbergen

Kunst met een ∆

Berlijn, Boekarest, Beijing, Londen, Stockholm, Venetië …Overal ter wereld waren de schilderijen van kunstenaar Martijn van Steenbergen (geb. 1975) te bewonderen.  En vanaf 29 sept. is er een overzichtstentoonstelling  van zijn werken te zien in zijn geboorteplaats Strijen in Cultuurhuis Ludiek!

Experimenteren is het sleutelwoord van Van Steenbergen. Het begon met het tekenen van driehoekjes en daar is hij gedreven mee verder gegaan.  Hij experimenteerde met vormen  door de driehoekje uit te rekken, te verbinden, te combineren en te vervormen. Daardoor ontstonden verrassende vormen, perspectieven en magische herhalingen. Van Steenbergen is autodidact alhoewel hij op school heeft geleerd, tot op de preciese millimeter, geometrische vormen te tekenen. De geodriehoek is, naast potlood, pen een gum, een onmisbaar instrument.

In het  werk van Van Steenbergen is een  ontwikkeling zichtbaar. Van sober kleurgebruik naar intens sprekende kleuren, van ingetogen naar veelzeggend.  In zijn latere werk voegt hij herkenbare figuurtjes als ogen, handen en bakstenen toe aan zijn driehoeken. Ze lijken een verhaal te vertellen, maar de toevoegingen zijn spontaan, de kijker zal zelf het verhaal vertellen. Fascinerend zijn de tekeningen waarin hij met zijn driehoeken een stadsbeeld vormt van o.a Delft, Rotterdam en Dordrecht.

De driehoek blijft zijn uitgangspunt.  Van Steenbergen, die in zijn schooltijd al begon met zijn driehoeken,  blijft geïnspireerd door deze vorm en blijft hiermee experimenteren.

In Cultuurhuis Ludiek!  zijn 19 werken van de kunstenaar te zien uit de periode 2009-2018 van 29 sept. 2018 t/m 31 januari 2019.

Website Martijn van Steenbergen

Openingstijden:

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.
Buiten deze uren op afspraak.

Geïnteresseerd hierin neem dat gerust contact op met Renée Roeland-Weinberg

Renee Roeland

Algemeen - Kunst of Kitsch

info@ludiek.nl
0621288277

Ludiek Kunst of Kitsch
Molenstraat 16
3291 EG Strijen

kunst kitsch galerie strijen
Ludiek kunst of kitsch strijen
Ludiek creatief strijen
Ludiek mini theater strijen
Ludiek poppentheater strijen
Ludiek presenteren Strijen
Ludiek anders strijen

Een galerieachtige activiteit met wisselende collectie en exposities.

Meer informatie?